Strączki

Ciecierzyca

  • gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
  • wartosć odżywcza w 100 g
    • Wartość energetyczna 1280 kJ / 305 kcal
    • Białko 19 g
    • Błonnik 7,6 g
    • Węglowodany 31 g
    • Cukry 1,9 g
    • Tłuszcze 4,9 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
    • Sól 0 g

opis

Ciecierzyca znana także jako cieciorka, to roślina strączkowa, która ma szereg właściwości zdrowotnych i równie wiele zastosowań w kuchni. Wysoka zawartość potasu przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, natomiast dzięki zawartości żelaza stosuje się ją pomocniczo w leczeniu anemii. Bogactwo błonnika wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, a niski indeks glikemiczny czyni ją świetnym składnikiem diet redukujących masę ciała. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą po nią sięgać osoby z nietolerancją glutenu. W Egipcie uchodzi nawet za afrodyzjak, ponieważ jej nasiona działają silnie pobudzająco. Cieciorkę charakteryzuje nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą, wykorzystuje się ją do przyrządzenia słynnych falafeli i hummusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. Sprawdzi się także jako składnik zup, farszów, sałatek i dań typu ratatouille. Pieczone nasiona ciecierzycy to przykład zdrowej, dietetycznej przekąski.

udostępnij produkt

Pobierz katalog

Zapoznaj się z naszymi produktami