Mąki

Mąka kukurydziana

  • gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
  • wartosć odżywcza w 100 g
    • Wartość energetyczna 1539 kJ / 364 kcal
    • Białko 9 g
    • Błonnik 6 g
    • Węglowodany 70 g
    • Cukry 2 g
    • Tłuszcze 4 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone 1 g
    • Sól 0,01 g

opis

Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, otrzymywana przez zmielenie ziaren kukurydzy. Jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, folianów i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk i foliany. Zawiera karotenoidy, czyli naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i warunkują jej barwę. Mąka ma żółtawy kolor, dlatego też nadaje przyrządzonym z niej potrawom taką barwę. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.

udostępnij produkt

Pobierz katalog

Zapoznaj się z naszymi produktami