Ryż brązowy
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna 1490 kJ / 356 kcal
- Białko 7,3 g
- Błonnik 2,4 g
- Węglowodany 74 g
- Cukry 0,7 g
- Tłuszcze 2,3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- Sól <0,01 g
opis
Ryż brązowy to pełne ziarna, które nie są poddawane obłuszczaniu i polerowaniu. Obecność łuski odpowiada za jego właściwości. W porównaniu z białym ryżem zawiera więcej białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych i witamin. Jest mniej przetworzony, twardszy, wolniej się gotuje, należy go dłużej żuć i jest wolniej trawiony. Ma także niższy indeks glikemiczny . Ryż brązowy jest zbożem naturalnie bezglutenowym, co pozwala na jego wykorzystanie w produktach dedykowanych osobom z celiakią i nadwrażliwością na gluten. W kuchni stanowi alternatywę ryżu białego, jednocześnie obniżając kaloryczność i podnosząc wartość odżywczą potraw.