Mąka kukurydziana
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna 1539 kJ / 364 kcal
- Białko 9 g
- Błonnik 6 g
- Węglowodany 70 g
- Cukry 2 g
- Tłuszcze 4 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1 g
- Sól 0,01 g
opis
Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, otrzymywana przez zmielenie ziaren kukurydzy. Jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, folianów i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk i foliany. Zawiera karotenoidy, czyli naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i warunkują jej barwę. Mąka ma żółtawy kolor, dlatego też nadaje przyrządzonym z niej potrawom taką barwę. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.