Płatki gryczane
- gramatura 400 g
- kod kreskowy 5908267100417
-
ilość sztuk
- w opakowaniu 12
- na warstwie 144
- na palecie 1008
- waga palety 403
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna 1470 kJ / 352 kcal
- Białko 9,8 g
- Błonnik 5,4 g
- Węglowodany 70 g
- Cukry 1,1 g
- Tłuszcze 1,9 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
- Sól 0 g
opis
otrzymywane są poprzez gniecenie całych ziaren gryki, zachowując przy tym właściwości ziarna, czyli kaszy gryczanej. Ich głównym składnikiem odżywczym są węglowodany w postaci skrobi. Gryka zawiera również białko i tłuszcze, są więc pokarmem wysoce odżywczym. Płatki są źródłem magnezu, żelaza, siarki, a także witamin z grupy B. Zawierają również fosfor, miedź, cynk i wapń. Jako produkt bezglutenowy zalecane są w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Gryka charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego, a co za tym idzie także niskim indeksem glikemicznym. Płatki nie powodują więc nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, są bezpieczne dla cukrzyków. Sprawdzą się zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce cukrzycy, insulinooporności i chorób serca. Najczęściej spożywane są samodzielnie lub w mieszance z innymi rodzajami płatków zbożowych, jako dodatek do musli, ciast lub deserów. Dodaje się je również do potraw mięsnych, np. kotletów lub zup. Na bazie płatków gryczanych przygotowywać można również gryczany chleb.