Mąka gryczana
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna
- Białko
- Błonnik
- Węglowodany
- Cukry
- Tłuszcze
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Sól
opis
Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Jej szarobrązowa barwa nadaje otrzymanym z niej produktom ciemniejszy kolor. Smak jest charakterystyczny z wyczuwalnym aromatem kaszy gryczanej. Mąka nie zawiera glutenu, dlatego powinna stanowić element diety osób z jego nietolerancją. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego chętnie sięgają po nią osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Mąka pozyskiwana z gryki jest dobrym źródłem białka, szczególnie istotnego z punktu widzenia wegetarian, ponieważ dostarcza lizyny i argininy – aminokwasów niesyntetyzowanych przez organizm. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Używana jest do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.