Mak niebieski
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna 2164 kJ / 519 kcal
- Białko 20 g
- Błonnik
- Węglowodany 4,2 g
- Cukry
- Tłuszcze 43 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Sól
opis
Mak jest bogaty w witaminy A, D, E rozpuszczalne w tłuszczach, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej, który wspomaga pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-6, korzystnie wpływa także na pracę serca i pomaga przywrócić równowagę gospodarki lipidowej organizmu. W kuchni wykorzystywany głównie do wypieku ciast i słodkości.