Inne

Mak niebieski

  • gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
  • wartosć odżywcza w 100 g
    • Wartość energetyczna 2164 kJ / 519 kcal
    • Białko 20 g
    • Błonnik
    • Węglowodany 4,2 g
    • Cukry
    • Tłuszcze 43 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone
    • Sól

opis

Mak jest bogaty w witaminy A, D, E rozpuszczalne w tłuszczach, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej, który wspomaga pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-6, korzystnie wpływa także na pracę serca i pomaga przywrócić równowagę gospodarki lipidowej organizmu. W kuchni wykorzystywany głównie do wypieku ciast i słodkości.

udostępnij produkt

Pobierz katalog

Zapoznaj się z naszymi produktami