Strączki

Groch cały

  • gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
  • wartosć odżywcza w 100 g
    • Wartość energetyczna 1439 kJ / 339 kcal
    • Białko 21 g
    • Błonnik 24 g
    • Węglowodany 60 g
    • Cukry 0,8 g
    • Tłuszcze 1,4 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
    • Sól 0,08 g

opis

Groch jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, zawierającego aminokwasy egzogenne – które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż organizm ich nie syntetyzuje. Dostarcza też składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym i depresji oraz łagodzą skutki stresu. Jest także źródłem błonnika, który usprawnia trawienie. Wykazuje działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. Strączek ten jest jednak ciężkostrawny dlatego zaleca się łączenie go z przyprawami, np. bazylią, kminkiem, koprem bądź majerankiem. Stosowany do zup, kotletów, farszów, gulaszów i past.

udostępnij produkt

Pobierz katalog

Zapoznaj się z naszymi produktami