Fasola drobna biała
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna
- Białko
- Błonnik
- Węglowodany
- Cukry
- Tłuszcze
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Sól
opis
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Dzięki wysokiej zawartości białka, często jest jego podstawowym źródłem w dietach wegetariańskich. Zawiera fitoestrogeny, wykorzystywane w medycynie i kosmetologii, które łagodzą objawy menopauzy, poprawiają stan zdrowia i przedłużają młodość. Fasola zawiera witaminy z grupy B oraz A i E, a także potas i kwas foliowy. Nasiona fasoli to też doskonałe źródło błonnika, przyczyniającego się do usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego. W kuchni fasola znajdzie wiele zastosowań jako składnik zup, gulaszów, farszów, pasztetu i ciast.