Mąka ziemniaczana
- gramatura 5 kg, 10 kg, 15 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg
-
wartosć odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna 1428 kJ / 336 kcal
- Białko 0,6 g
- Błonnik 0,4 g
- Węglowodany 83 g
- Cukry 0,2 g
- Tłuszcze 0,1 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Sól <0,01g
opis
Mąka ziemniaczana zawiera 84% skrobi, a pozostałą część stanowi woda. Jest źródłem głównie węglowodanów, gdyż nie zawiera białek i tłuszczów. W jej skład wchodzą również witaminy C i B6 oraz minerały, jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, spulchniające, zagęszczające i lecznicze. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a połączona z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik. Wykorzystywana jest jako zagęszczacz do zup, sosów, kisieli, budyniów czy wypieku ciast.