5 pomidorów 1-2 cebule 1/2 szklanki ryżu basmati 1 ząbek czosnku, zioła (doskonałe: rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki), parmezan, sól, pieprz, cukier, oliwa

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 2. Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną dość grubo. Dodać rozdrobnione pomidory, wyciśnięty czosnek, rozmaryn, tymianek, i jak uczył Clemenza w "Ojcu Chrzestnym" szczyptę cukru. Dusić 25 minut, posolić, popieprzyć. 3. Przygotować ryż: najpierw należy dokładnie opłukać i odsączyć/osuszyć, ale jak ktoś jest leniuszkiem to nie musi. Następnie chwilę smażyć w garnku na oliwie, intensywnie mieszając. Zalać 1 szklanką wody (należy przestrzegać dokładnie proporcji 2 razy więcej wody niż ryżu), osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu 11-12 minut. 4. Podawać ryż polany sosem i posypany świeżym oregano i natką pietruszki oraz również świeżo startym parmezanem.

25 dag ryżu (2 torebki) 20 dag konserwowej langusty 20 dag konserwowych krewetek strąk czerwonej papryki duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy łyżka mąki szklanka rosołu pół szklanki białego wina wytrawnego gałązka selera naciowego natka pietruszki łyżeczka curry sól pieprz

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć. Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oliwie, dodać oczyszczoną (bez gniazd nasiennych) i pokrojoną na paski paprykę oraz gałązkę selera naciowego, dusić kilka minut razem. Mąkę rozprowadzić zimnym rosołem i winem, wlać do przesmażonej cebuli i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Wtedy włożyć do niego rozdrobnione mięso z krewetek i langusty, przyprawić curry, solą i pieprzem, chwilę ogrzewać. Wyjąć natkę selera. Przed podaniem polać ryż sosem z langustą i krewetkami, posypać posiekaną natką pietruszki..

25 dag mrożonej mieszanki z owoców morza 4 duże pomidory papryka zielona cebula główka czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki wódki natka pietruszki sól pieprz

Mieszankę rozmrozić, odsączyć, skropić sosem sojowym i wódką. Pozostawić na 15 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Obraną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Przecisnąć przez praskę obrany czosnek. Tak przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości na rozgrzanej oliwie. Osączone owoce morza obsmażyć oddzielnie. Połączyć z warzywami. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.

100 g ryżu pomarańcza mała czerwona cebula po 1 zielonej i czerwonej papryce 1,5-2 szklanki bulionu lub rosołu suszona szałwia pieprz

Ugotować ryż. Na patelnię wlać ok. 1/2 szklanki rosołu i poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę papryki i dolać rosołu. Dodać szałwię i pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać obrane, podzielone na cząstki i pokrojone na połówki kawałki pomarańcza. Dusić ok. 1 min. Wrzucić ryż, wymieszać wszystko i dusić jeszcze chwilkę. Podawać gorące.

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 120 g soczewicy, 230 g ryzu, 1-2 lyzki oliwy, woda, 1 cebula, 2 lyzki sklarowanego masla lub oleju, sol, pieprz, 1 lyzka ziaren sezamowych, 140 ml naturalnego jogurtu, 1 lyzeczka miety, 1/8 lyzeczki chilli.

1. Soczewice przebrac, umyc pod biezaca woda. Ryz umyc i moczyc przez 30 min. w duzej ilosci wody. Stara soczewica rowniez wymaga moczenia. 2. Soczewice przelozyc do tak duzego garnka, aby ryz i soczewica wypelnily go do polowy. Zalac woda na wysokosc 3 cm. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac do miekkosci (od 15 min. do 1 godz.). Dodac wody jesli trzeba. Stara soczewica wymaga dluzszego gotowania. 3. Do ugotowanej soczewicy dodac odcedzony ryz. Dobrze wymieszac, dodac sol, pieprz, 1 lub 2 lyzki oliwy i zalac woda na wysokosc 8 cm od dna garnka. Zagotowac, zmniejszyc ogien, zakryc pokrywka i gotowac 15 min. Sprawdzic, czy ryz jest gotowy. Jesli trzeba, gotowac jeszcze 5 min. 4. Cebule pokroic na plasterki i usmazyc na zloty kolor na masle lub oleju. Obsuszyc na bibulce. 5. Ziarna sezamowe uprazyc na suchej patelni. 6. Ryz z soczewica przelozyc do miski, przybrac smazona cebula i posypac ziarnem sezamowym. W osobnej misce podac jogurt wymieszany z mieta i chilli.

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min. 300 g muli, 300 g krewetek, 200 g nuszli sw. Jacka, 100 g bekonu, 300 g ryzu, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g zielonego groszku, 1 zabek czosnku, 2 lyzki oleju, 300 ml rosolu z kury (moze byc z kostki), sol, pieprz.

1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie, osuszyc. Mule i muszle wyszorowac szczoteczka, oplukac pod biezaca woda. 2. Mule zalac mala iloscia wody, gotowac tak dlugo, az otworza sie skorupki. Wyjac mieso ze skorupek, zostawiajac kilka muli na pojedynczych skorupkach, odlozyc do przybrania. Z muszli sw. Jacka zostawic twarde czesci - biala i pomaranczowa. Reszte odrzucic. 3. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z papryki wyjac gniazdo nasienne. Oplukac, pokroic na kwadraty. Czosnek obrac, oplukac, rozetrzec z sola. Bekon pokroic na plasterki. 4. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc pokrojony bekon i cebule. Smazyc 3 min. Dodac papryke, czosnek i zielony groszek. Smazyc 5 min. Dodac oplukany i osuszony ryz. Zalac rosolem, wymieszac. Dodac krewetki, mule i malze wyjete z muszli sw. Jacka. Wymieszac, gotowac na malym ogniu 15 min. Ryz powinien byc miekki, ale nie rozgotowany. Zostawic na 5 min pod przykryciem, by potrawa doszla.

2 torebki ryżu, puszka kukurydzy, 60 dag pieczarek, 4 grube parówki, 30-40 dag zółtego sera, cebula, duża papryka, sól, pieprz, olej

Smażymy parówki pokrojene w paski lub grubszą kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki w dowolny sposób i dalej smażymy. Na koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę. Gdy wszystko się lekko przyrumieni, dodajemy ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony żółty ser. Wszystko razem smażąc, doprawiamy solą i pieprzem.

mrożona mieszanka warzywna - 500g 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula dwie torebki ryżu rosół w kostce - 1 kostka przyprawy do smaku odrobina oleju

Kiełbasę i cebulę pokroić i podsmażyć, posypując przyprawami wedle upodobania. Wysypać na patelnię do kiełbasy z cebulą zamrożone warzywa - polać olejem i doprawić. Dusić, aż warzywa staną się miękkie. Ugotować ryż w osolonej wodzie; ugotowany wysypać na patelnię do warzyw z kiełbasą. Rozpuścić kostkę rosołową w 100 ml gorącej wody i polać nią potrawę. Podusić jeszcze 5-7 minut; podawać na gorąco.

TOP