2 łyżki natka pietruszki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 pomidory 1 ogórek świeży 1 cebula czerwona 1 por 1 cytryna 80 ml oliwy 1 łyżeczka estragonu (suszonego) sól, pieprz

Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobne kawałki. Por umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącą osoloną wodą, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Zostaw ją teraz na pewien czas aby ostygła, wystarczy około pół godziny. Gdy kasza napęcznieje i ostygnie dodaj do niej warzywa i zalej oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym i przyprawami. Gotową sałatkę posyp jeszcze posiekaną natką pietruszki i już możesz podawać na stół.

1 szklanka kaszy kuskus 2 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 1 ogórek 2 łyżki masła 1 cytryna liwa z oliwek 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Kaszę kuskus wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (około 2 cm ponad poziom kaszy) z dodatkiem soli, odrobiny pieprzu i 2 łyżek masła, następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 10 minut. Przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę i ogórek kroimy w drobną kosteczkę, z ogórka usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy go ze skórki! Świeżą kolendrę (lub natkę pietruszki) drobno siekamy. Wrzucamy ugotowaną kaszę kuskus do miski (przez 10 minut wchłonęła wodę, przyprawy i masło), do miski z kaszą wsypujemy warzywa i kolendrę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem; pozostawiamy na 3 minuty, aby składniki wyzwoliły swe aromaty. Wydrążamy 2 pomidory, najpierw odcinając wierzchołki, następnie usuwamy ze środka miąższ i pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Nadziewamy wydrążone pomidory sałatką i nakrywamy obciętymi wcześniej wierzchołkami.

30 dkg kuskus łyżka oleju lub masła 2 papryki 1 cukina lub dynia 1 bakłażan 1 cebula 4 białe rzepy puszka pomidorów pół litra bulionu 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy pieprz cayenne kardamon po 1/2 łyżeczki cynamonu ziela angielskiego i kminu rzymskiego szafran

Oczyścić paprykę, cukinię, rzepę i bakłażan - pokroić na kawałki. Zagotować bulion i dalej gotować w nim 10 minut rzepę. Rozgrzej oliwę, przysmaż pokrojonego bakłażana, paprykę, cukinię, siekaną cebulę i czosnek - duś chwilę. Podlej sokiem z pomidorów oraz bulionem z rzepą. Przypraw solą, pieprzem cayenne, szafranem, cynamonem, kardamonem, zielem angielskim i kminem. Gotuj do zagęszczenia. Na ostatnie kilka minut gotowania dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku. Kuskus zalej gorącą wodą, dodaj olej lub masło. Na dużym talerzu rozłóż gotowy kuskus i obłóż warzywami w sosie.

3 młode cukinie 1/2 szklanki kaszy kuskus szklanka bulionu 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz przyprawa curry gałązka świeżego oregano

Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, nie obierać, każdą przekroić wzdłuż na połowę, a potem jeszcze raz w poprzek, małą łyżeczką wydrążyć miąższ z nasionkami. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem, wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut, by napęczniała. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać kaszę i curry, przesmażyć, wymieszać z pomidorem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążoną cukinię napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, piec około 25 minut. Posypać listkami oregano.

opakowanie kuskus 2 pomidory duży zielony ogórek pęczek natki 2 cytryny 4 duże ząbki czosnku papryka (najlepiej zielona, ostra) słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule oliwa z oliwek sól pieprz suszona mięta ostra papryka.

Kuskus zalać wrzątkiem, tak jak to jest podane na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie (dosyć sporo oliwy), dodać koncentrat. Posiekać wszystkie inne składniki w drobną kostkę. Do gotowego kuskusu dodać cebulę z koncentratem, wymieszać, dodać pozostałe składniki. Dodać sok z cytryn i przyprawić. Potrawa powinna być kwaskowata i pikantna.

TOP