Szklanka kaszy jęczmiennej / 20 dag pieczarek / 25 dag gotowanego mięsa (najlepiej cielęciny lub kurczaka) / 15 dag suszonych śliwek / 7 dag startego żółtego sera / cebula / pół łyżki masła
łyżka margaryny lub oleju / pieprz / sól

Kaszę wypłukać, osączyć, zalać dwiema szklankami osolonej wody, dodać masło, zagotować. Przykryty garnek z kaszą postawić na płytce na małym ogniu i trzymać tak długo, aż kasza będzie miękka. Śliwki dokładnie umyć, ugotować, przetrzeć przez sitko lub zmiksować i wymieszać z kaszą. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Mięso pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z pieczarkami i cebulą, przyprawić pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką warstwami układać ugotowaną kaszę oraz mięso z pieczarkami i cebulą (na wierzchu powinna być warstwa kaszy). Posypać potrawę żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z dowolną sezonową surówką. 100 g - 210 kcal.

Czubata szklanka kaszy jęczmiennej / kostka rosołu drobiowego, / 3 pomidory / nieduży por / 10 małych marynowanych cebulek / 20 dag fasolki szparagowej / 2 ząbki czosnku / pęczek koperku
sok z cytryny / łyżka oliwy / oregano / sól / pieprz

Z kostki przygotować pół litra rosołu. Kaszę przepłukać, wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na sypko. Pomidory, pory i zieleninę umyć, osuszyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Koperek posiekać, por pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Fasolkę wrzucić do niewielkiej ilości posolonego wrzątku i gotować 10 min. Odcedzić. Pory i cebulę podsmażyć na oleju, dodać łyżkę wody, oregano i zmiażdżony czosnek, chwilę dusić. Do kaszy dodać pomidory, pory z cebulą, fasolkę i zieleninę. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

20 dag kaszy jęczmiennej, / 400 ml wody, / 3 dag tłuszczu, / 15 dag boczku wędzonego,
10 dag cebuli, / 5 dag ketchupu, / 5 dag żółtego sera, / sól, / pieprz

Kaszę ugotować na sypko. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z ketchupem, chwilę, poddusić, połączyć z kaszą, doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką, wyrównać powierzchnię, posypać startym serem i zapiec.

20 dag kaszy jęczmiennej, / około 400 ml wody, / tłuszcz, / 20 dag fasoli perłowej, / 10 dag cebuli, /
15 dag kiełbasy, / 4 dag ketchupu, / 150 ml gęstej śmietany, / tarta bułka, / sól, / pieprz, / przyprawy

Kaszę opłukać, odcedzić, odsączyć. Do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu wsypać kaszę, zamieszać, zagotować mieszając. Następnie przykryć, wstawić naczynie z kaszą do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze około 2 godzin. Wyparowana wodę uzupełniać Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z fasolą, ketchupem oraz pokrojoną kiełbasą, doprawić. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia nałożyć doprawiona kaszę, przekładając przygotowana fasolą, polać śmietaną i zapiec.

25 dag kaszy jęczmiennej, / 12 dag suszonych śliwek, / sól, pieprz, / 2 szklanki wody, / 2-3 posiekane papryki, / 4 łyżki oliwy lub oleju, / 4 łyżki posiekanej zieleniny / 1 szklanka obranych i posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

Kaszę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć przez godzinę, odcedzić, zalać 2 szklankami wody, gotować aż kasza wchłonie wodę (ok 15-20 min). Śliwki starannie wymyć, zalać gorącą wodą, moczyć przez godzinę, doprowadzić do wrzenia, gotować 10-15 min, odcedzić, usunąć pestki, miąższ posiekać. Kaszę wymieszać ze śliwkami i pozostałymi składnikami. Podawać z sałatą lub surówka.

TOP