Porcja dla 4 osob. / Czas przygotow. / 1 godz. / 200 g kaszy jaglanej / 300 ml mleka, / 300 ml wody, / 1 czerwona papryka, / 1 cebula, / 2 lyzki masla, / 4 lyzki drobno pokrojonego koperku, / 100 g ostrego startego sera (cheddar), / sol.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo nasienne, drobno pokroic. 2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40 min. Po 20 min kasze zamieszac. 3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola, posypac pozostalym serem i od razu podawac.

1 szklanka kaszy jaglanej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2-3 jaja, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki rodzynek, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka masła, 1 butelka śmietany, cukier waniliowy, sok z cytryny

Zagotować mleko pół na pół z wodą. Kaszę wypłukać we wrzącej wodzie, osączyć, włożyć do wrzątku, zamieszać, ugotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z kaszą i wymytymi rodzynkami. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą i sokiem z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia, wygładzić powierzchnię i polać stopionym masłem, zapiec. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

300 g kaszy 30-40 g tłuszczu 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy sól

Sparzoną kaszę jaglaną ugotować na sypko z dodatkiem szafranu, masła i soli. Ugotowaną kaszę wymieszać z rodzynkami i cukrem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego plasterkami słoniny. Przykryć z wierzchu plastrami słoniny i wstawić do piekarnika. Gdy słonina się stopi, danie jest gotowe. Można kaszę wyłożyć na półmisek, albo podawać w naczyniu..

20 dag kaszy jęczmiennej, / około 400 ml wody, / tłuszcz, / 20 dag fasoli perłowej, / 10 dag cebuli, /
15 dag kiełbasy, / 4 dag ketchupu, / 150 ml gęstej śmietany, / tarta bułka, / sól, / pieprz, / przyprawy

Kaszę dokładnie opłukać, odcedzić. Zagotować wodę, osolić, dodać tłuszcz, wsypać kaszę, zamieszać i powoli gotować. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średnio gorącego piekarnika i wypiekać 40-50 minut. Najlepiej gotuje się w parze. Wówczas przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka z wrzącą wodą, który również przykryć. Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić. W ten sposób przyrządzona kasza jest sypka, nie przypala się i nie wysusza. Gdy kasza stanie się miękka, wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać okraszoną słoniną usmażona z cebulą lub masłem i serem (twarogiem). Kasza jaglana smaczna jest również z sosem koperkowym, pomidorowym.

20 dag kaszy jaglanej / 2 łyżki masła / 10 dag suszonych śliwek bez pestek / cukier

Kaszę zagotować w wodzie, przelać zimną wodą, przełożyć do rondelka, zalać 1 litra wody, dodać masło i cukier do smaku oraz umyte śliwki. Wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie sypka, wyłożyć na talerz i posypać cukrem.

TOP