2 szklanki grochu, pół szklanki octu, pół szklanki wody, 4 łyżki oliwy lub oleju, pół szklanki posiekanej cebuli, 1-2 roztarte ząbki czosnku, chilli, sól, pieprz

Przebrany, wypłukany groch zalać wodą, odstawić na noc. Gotować w osolonej wodzie 45-60 min lub do miękkości, odcedzić, osączyć, trzymać w ciepłe. Pozostałe składniki wymieszać, polać nimi gorący groch, lekko zamieszać, odstawić na 3 godz, oziębiać przez 1-2 godz. Podawać z makaronem lub ziemniakami.

2 szklanki łupanego grochu, 3 łyżki oleju, posiekana cebula, 3 posiekane pomidory, 3 szklanki wrzącej wody, sól, pieprz szklanka ryżu

Przebrany, wypłukany groch zalać zimną wodą, odstawić na noc. Ryż wypłukać w kilku wodach, wyłożyć do sita, odstawić do dokładnego osączenia. Groch zalać świeżą wodą, gotować około półtorej godziny lub do miękkości, odcedzić przetrzeć przez sito. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć przez 10 min utrzymując mały ogień, często mieszając. Włożyć pomidory, dusić przez 5 min. Wlać wrzątek, włożyć przetarty groch, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, dodać ryż, lekko wymieszać. Gotować pod przykryciem przez 25 min. W razie potrzeby dolać 2-3 łyżki wody, uważać żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z pieczywem.

groch łuskany i kapusta kiszona (w proporcjach 1kg:1kg lub dowolnie) 2-3 cebule 1/2-1/4 kostki masła prawdziwego pieprz

Groch namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie do rozgotowania w paćkę.(uważać aby się nie przypalił). Osobno ugotować kapustę kiszoną i połączyć z ugotowanym grochem. Na patelni zrumienić pokrojoną cebulę na maśle i wlac do kapusty z grochem. Popierzyć, jeżeli mało słone posolić. Podawać na gorąco np. do karpia w maśle.

TOP