25 dag fasoli Jaś, 8 dag cebuli, 16 dag kiełbasy, 8 dag boczku wędzonego, 6 dag smalcu, 1 dag mąki, 2/5 l wywaru z kości i włoszczyzny, 2 dag miodu, 1 dag rodzynek, sok z cytryny, czosnek, pieprz, sól

Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Ze smalcu i mąki sporządzić zasmażkę i rozprowadzić wywarem. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w paski i zasmażyć z drobno posiekaną cebulą. Dodać miód i drobno posiekane rodzynki. Zmieszać z zasmażką, doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i cytryną, zagotować. połączyć z ugotowaną fasolą i całość chwilę dusić. Podawać z pieczywem.

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 6 godz. 250 g suchej fasoli czerwonej, 400 g boczku wedzonego, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, sol, pieprz.

1. Namoczona fasole odcedzic, zalac swieza woda, gotowac bez przykrycia 10 min. Zakryc, gotowac jeszcze 1 godz, odcedzic. 2. Boczek pokroic w plasterki, a nastepnie na kwadraty. 3. Zeliwny garnek wylozyc boczkiem, wsypac czesc fasoli, przykryc boczkiem i znow fasola, az do wyczerpania skladnikow. Zalac goraca woda, by tylko przykryla skladniki, nakryc pokrywka, wstawic na 3-4 godz do piekarnika o temp. 130żC. 4. Fasole wyjac, wlac wino, dodac sol i pieprz. Dusic pod przykryciem ok. 30 min. - Do fasoli mozna dodac po 1 lyzce cukru i musztardy.

2 szklanki fasoli jaś 2 duże marchewki pietruszka mały seler por 30 dag kiełbasy mały przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu półtorej łyżki mąki papryka czerwona majeranek sol pieprz

Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, gdy nieco zmięknie dodać warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać i gotować dalej. Gdy fasola i warzywa będą miękkie, dodać przyprawy i mąkę. Gdyby potrawa była za gęsta, dolać trochę przegotowanej wody.

fasolka czerwona ( ugotowana ) - szklanka, jak z puszki to puszka fasolka flageolet ( ugotowana ) - szklanka, jak z puszki to jedna puszka 20 dag grochu w połowkach ugotowanego ale nie ciapci -) cebula 3-4 zabki czosnku sok z cytryny estragon sol pieprz 2 łyzki oleju sojowego

fasolki (dobrze opłukac te puszkowe) wymieszac z grochem, cebule posiekac. olej wymieszac z czosnkiem, pieprzem i sokiem cytryny. na koncu posypac swiezym estragonem.

35 dkg. fasoli 1/2 l. wywaru z warzyw 1 łyżka tłuszczu roślinnego 1 cebula 25 dkg. pomidorów ząbek czosnku.

Kaszę zagotować w wodzie, przelać zimną wodą, przełożyć do rondelka, zalać 1 litra wody, dodać masło i cukier do smaku oraz umyte śliwki. Wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie sypka, wyłożyć na talerz i posypać cukrem.

1 szklanka fasoli, 6 jajek, sól, pieprz, 1 łyżka papryki 1 łyżka curry, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka masła, 1 łyżka smalcu, zielenina.

Fasolę namoczoną poprzedniego dnia ugotować w tej samej wodzie na sypko. W rondlu rozgrzać smalec lub olej, dodać wszystkie przyprawy z ketchupem, włożyć fasolę osączoną z wody, całość smażyć przez 5 min. Oddzielnie na dużej patelni rozgrzać masło, wlać ubite widelcem jak na omlety jajka z dodatkiem soli i nie mieszając smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy jajka zetną się od spodu, rozsypać na powierzchni ugotowaną fasolę, przykryć patelnię i utrzymywać jeszcze kilka chwil na słabym ogniu, by cale jajka dobrze się ścięły. Podawać posypaną zieleniną.

40 dag fasoli "Jasiek" 1 l wody sól 2 cebule 2 łyżki oleju 2 marchewki 5 pomidorów 2 strąki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżeczki "Jarzynki" pieprz natka pietruszki.

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, osączyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jarzyny umyć, marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, pomidory pokroić w plastry, a paprykę - w cienkie paseczki. Jarzyny poddusić na tłuszczu, zalać 1/2 szkl. rozpuszczonej "Jarzynki" i dusić przez ok. 30 min, po czym dodać ugotowaną fasolę, sól, pieprz i wymieszać. Potrawę podgrzać i oprószyć siekaną natką.

40 dag fasoli "Jasiek" 1 l wody sól 3 łyżki masła (margaryny) tarta bulka.

Fasolę opłukać i namoczyć na kilka godz. w zimnej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, pod koniec gotowania dodać sól, osączyć. Posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

25 dag drobnej fasoli 50 dag mięsa wołowego 2 średnie cebule 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego masło do smażenia sól oraz produkty KAMIS: 1/3 łyżeczki Chili 4 łyżeczki Czosnku granulowanego Pieprz czarny mielony.

Fasolę moczyć kilkanaście godzin, następnie gotować do miękkości. Mięso i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, dodać szklankę wody, dusić. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z kukurydzą i koncentratem pomidorowym. Po ok. 2 godzinach dodać odcedzoną fasolę, pieprz, sól i chili. Dusić jeszcze 10 minut, następnie doprawić czosnkiem, wymiesz

TOP