2 szklanki kaszy gryczanej / 1 duże jajo / 1 łyżeczka soli / 4 szklanki wody1 kg wołowiny zrazowej / garść suszonych grzybów / 1 duża cebula / sos Fix do Gulaszu Knorra / 2 łyżki mąki / ok. 1,5 litra wody / 1/2 kostki wołowej instant / sól, pieprz, ostra papryka / kilka łyżek oleju

Wołowinę pokroić w kostkę (można ją posypać solą zmiękczającą mięso, żeby przyspieszyć proces duszenia). Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażyć mięso na dużym ogniu
i przełożyć do garnka, w którym będziemy przyrządzać gulasz. Mięso przyprawiać dopiero pod koniec smażenia.

Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić do mięsa. Wszystko zalać gorącą wodą, dodać suszone grzyby, przykryć i dusić aż wołowina zacznie się robić miękka - czyli ok. 1,5 - 2 godzin.

W tym czasie przyrządzić kaszę gryczaną. Polecam kupowanie kaszy do gotowania bezpośrednio w garnku, bez torebek. Żeby była sypka i smaczna, wystarczy dokładnie wymieszać ją z rozkłóconym jajem
i uprażyć na patelni na łyżce czy dwóch oleju. Następnie przełożyć do rondla o podwójnym dnie, zalać wodą, posolić i gotować aż stanie się wystarczającą miękka i sypka. Od czasu do czasu dobrze jest kaszę zamieszać.

Gdy nasza wołowina zmięknie, wystarczy wsypać zawartość torebki sosu Fix, dokładnie wymieszać i dogotować gulasz. Jeżeli sos nie będzie wystarczająco gęsty, wymieszajcie po prostu mąkę w 1/2 szklanki wody i dodajcie do gulaszu. Powinien szybko zgęstnieć. Dolewając wody albo wody z mąką, możemy w prosty sposób kontrolować konsystencję sosu.

Pozostaje tylko doprawić całość solą, pieprzem i papryką i podawać z gorącą kaszą i kiszonymi ogórkami.
Smacznego!

Jeżeli ktoś nie lubi używać sosów w proszku, może z powodzeniem zagęścić gulasz zwykłą mąką, dodać do smaku nieco kostki wołowej, czy sosu sojowego.

11 szkl. kaszy gryczanej / 1 kg pieczarek / 2 całe jajka / 1 szkl. śmietany (min. 18%) / 1 duża cebula
1 kopiasta łyżka masła / 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka kaszy manny do wysypania formy / pęczek zielonej pietruszki / przyprawy (wg upodobań): sól, wegeta, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie

Kaszę po przebraniu i wypłukaniu wrzucić na osoloną wodę z dodatkiem liścia i ziela ugotować do miękkości.

Pieczarki wypłukać, pokroić i udusić z cebulką na maśle.

Całość zemleć na maszynce do mięsa , dodać do tego resztę składników, dokładnie wymieszać
i doprawić.

Włożyć do formy do zapiekania (wysmarowanej uprzednio) i zapiekać w temperaturze 160 °C ok. 45 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno z surówką z kapusty kiszonej, z buraczkami, z zieloną sałatą lub z innym dobranym według upodobań dodatkiem.

szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu , by twardych czarnych ziaren nie zawierała wsypujemy w czeluść rondla , w którym to 5 dkg smalcu rozgrzaliśmy silnie. Pamiętać trza , iż smalec z kaszą praśniej smakuje niźli z masłem. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty, kasza smalec zabierze i rumiany kolor ją okrasi. Tedy to kasze wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy. I tu rzecz najważniejsza....rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić....

Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach piekarnik zastąpić może, a jeżeli i takowego nie posiadamy to....

...w rondlu średnim gotujemy wodę osoloną, do której to kaszy dodajemy w ilości takiej, coby woda na centymetr nad kaszą sterczała. Do rondla wrzucamy łyżki dwie smalcu, lub jak kto masła woli i zagotowujemy. Kiej tylko kipnie woda rondel pokrywą przykryty w pierzynę owijamy i w ciepłej izbie godzin 2-3 trzymamy. Kasza dojdzie i sypką będzie i najlepiej ze skwarkiem grubym smakuje....
Jeżeli pierzyny nie posiadamy, wystarczy kilkoma warstwami gazet garnek owinąć a następnie ciepłym kocem dodatkowo zabezpieczyć.

20 dag kaszy gryczanej / 20 dag czerwonej kapusty / 2 cebule/ 2 łyżki oliwy z oliwek / kilka nitek glonów
pieprz czarny / papryka czerwona / sól

szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu , by twardych czarnych ziaren nie zawierała wsypujemy w czeluść rondla , w którym to 5 dkg smalcu rozgrzaliśmy silnie. Pamiętać trza , iż smalec z kaszą praśniej smakuje niźli z masłem. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty, kasza smalec zabierze i rumiany kolor ją okrasi. Tedy to kasze wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy. I tu rzecz najważniejsza....rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy
i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić....

Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach piekarnik zastąpić może, a jeżeli i takowego nie posiadamy to....

300 g kaszy / 30-40 g tłuszczu / 1 1 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy / sól

Kaszę przebrać.
Zagotować wodę , osolić, włożyć tłuszcz, wsypać kaszę, zamieszać, gotować powoli na płycie.
Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do piekarnika i wypiec lub ugotować w parze.
Wówczas przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka z wrzącą wodą, który również przykryć.
Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić.
W ten sposób przyrządzona kasza jest sypka, nie przypala się i nie wysusza.
Gdy kasza stanie się miękka, wyjąć, wyłożyć na półmisek.
Podawać z masłem, słoniną, lub topionym wędzonym boczkiem, z mlekiem, z serem (twarogiem) lub jako dodatek do mięs duszonych.

1 szklanka kaszy gryczanej / 1 szklanka grochu łuskanego /
3 ząbki czosnku / 2 łyżki oliwy,
przyprawy: majeranek, pieprz, sól

Ugotować na sypko kaszę gryczaną przez 25 minut. Ugotować wypłukany groch (bez soli) przez 30-40 minut. Do gorącego jeszcze grochu nie odlewając wody po gotowaniu, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy, oliwę i wszystko razem zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję sosu. Na talerz wykładać kaszę i polewać sosem. Można posypać natką z pietruszki lub inną zieleniną.

kasza gryczana - pół woreczka / olej - łyżka / cebula / seler - kawałek wielkości małego jabłka
sól / papryka ostra / kurkuma / natka pietruszki i szczypiorek

Wykombinowalam [...] calkiem smaczny obiadek z tego co mialam akurat w lodowce. Zaczelo sie od tego ze zostalo mi pol woreczka kaszy gryczanej z poprzedniego dnia. Przejrzalam lodowke...oj...niewiele tam bylo.
Podsmazylam na lyzce oleju cebule, po chwili dodalam starkowany na duzych oczkach kawalek selera (wielkosci malego jablka). Dolalam ciut wody, poddusilam z 10 minut, przyprawilam sola, papryka ostra i kurkuma. Wymieszalam z kasza. Do tego juz na talerzu duza ilosc natki pietruszki i szczypioru.

TOP